Det finns få saker som är så starkt förankrat i den svenska folksjälen som fika. Men var ifrån kommer denna tradition egentligen?

Det finns en hel del teorier kring detta. En utbredd teori är att ordet fika är en omkastning av stavelserna i ordet kaffi och från början var det kaffet som var själva fikat. Senare har ordets betydelse betecknat att mötas och äta något litet till kaffet.

Funfact: Svensken dricker näst mest kaffe i världen, finländarna är de som dricker mest kaffe. 

Fikas betydelse för arbetsmiljön

Fika är en viktig del av arbetsdagen, det öppnar upp för samtalsämnen som ”Vem vann Let’s Dance-finalen” och ”Vilken Marina som är bäst att ta upp båten ifrån?” Umgänge vid kaffeautomaten skapar relationer kollegor emellan, som leder till en roligare arbetsmiljö och en starka vi-känsla på kontoret.

Men vad är det egentligen som kom först, fikapauserna i sig eller har den positiva stämningen på arbetsplatsen lett till att personer vill fika mer? Oavsett anledning till fika, är det ett bra tillfälle för en paus där man kan koppla bort tankar och press, samtidigt som man fyller på med ny energi och självklart får njuta utav en god bulle.

Forskning visar att arbetsplatser där det fikas relativt mycket, två gånger per dag eller mer, anser 65 procent att man jobbar mer effektivt. Medans på arbetsplatser som aldrig tar gemensamma fikapauser anser endast varannan (54 procent) av medarbetarna att de arbetar effektivt.

Caterbee ger möjligheten att online beställa en rad olika fikabröd som passar till alla fikastunder, bland annat erbjuder vi rykande färska kardemummabullar från Systrarna Delselius eller en klassisk gräddtårta från By the Bakery. Allt fikabröd och bakverk är lagat med kärlek och med väl valda råvaror, för att ge en så härlig och go’ upplevelse för er som möjligt! Trevlig Fika!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier: Inspiration

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *