På Caterbee älskar vi mat i alla dess former, och nu när julen står för dörren ligger maten oss extra varmt om hjärtat. Julbord ska ätas och högtider firas, men hur hittar man rätt i den djungel som julmat kan innebära? Det divideras om köttbullsrecept och vilken sill som egentligen är bäst på julbordet. Hur många ovanliga sillar behöver man egentligen ha och ska julgodis verkligen ätas med desserten? Frågorna kring julbordet är många och vi reder ut några av dessa i Caterbees lilla julbordsskola.

Det svenska julfirandet baseras på två grundstenar: sällskapet och maten. Eftersom sällskapet ofta redan är bestämt när man beställer julbord eller jultallrik till arbetsplatsen, eller kanske planerar sitt julmingel går vi direkt vidare med maten. Vi reder ut vad kan man förvänta sig av catering med julbord i fokus, går igenom det klassiska julbordet och vad som kan komma därtill.

Julbordsskolan om julbordets sju delar:

Det svenska julbordet delas vanligen upp i sju delar eller “turer”. Varje tur till bordet innebär att man får ta för sig av särskilda rätter som dessutom ska intas i rätt ordning. Man börjar med de kalla rätterna, för att övergå till de småvarma och därefter dessertbordet.

Sill/strömming

Den första delen av julbordet innefattar sill eller strömming, smakrika vänner från havet som tillagats på gammaldags vis. På senare år har det tillkommit nya moderna smaksättningar och variationer. Klassikerna såsom matjesill och senapssill står sig, men var inte rädd att prova nytt.

Rimmad, gravad, rökt eller inkokt lax

Variationerna är oändliga gällande laxen och även här har vi nyare tillskott i smakerna. En god gravad lax i sällskap med gravlaxsås är svårslaget. Samtidigt ersätts laxen alltmer med allt från skaldjur och gubbröra till den mer moderna cheesecaken gjord på matjessill.

Skinka, korvar, paté och sylta

Tredje delen på julbord är kall även den. Korvar och den obligatoriska julskinkan är starka favoriter. Men även icke-traditionella tillbehör som kallskuret och lufttorkade charkuterier samsas med klassiker som paté och sylta med cumberlandsås.

Köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse

Tillsammans utgör de småvarma delarna på julbordet mångas favoriter. Köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse ses ofta som obligatoriska för ett komplett julbord. Därtill kan man även bjuda på olika gratänger, revbensspjäll och vegetariska rätter där grönsakerna får briljera. Även dopp i grytan är en populär rätt, även om den inte är lika självklar idag.

Cheddar, Västerbottenost och Stilton

Osten, allt från Stilton till cheddar, är en självskriven klassiker på det kompletta julbordet. Släpp gärna in svenska favoriter, som Västerbottenost och kryddost.

Ris á la Malta, julgröt och saffranskaka

När vi väl kommit till desserterna är klassikerna ris á la malta, julgröt och saffranskaka svårslagna. Men nyare inslag som cheesecake och pannacotta smaksatta med julens smaker, som glögg, apelsin och julkryddor, har också en större plats på julbord.

Knäck och ischoklad

Julgodiset är den sista delen på julbordet, och ger möjlighet att få in personliga favoriter och variation på klassikerna knäck och ischoklad. En liten buffé av julgodis som avslut gör sällan någon besviken.

På Caterbee har vi ett flertal julbord att erbjuda, men också jultallrikar,  vegetariska och veganska alternativ. Beställ catering till julfesten eller julminglet och hitta din favorit. Duka upp till buffé eller varför inte bjuda på en jultallrik färdiga att servera? Oavsett vad du väljer för ditt julfirande lyfter julmaten vilken vardag som helst och stämningen därtill!

Beställ julmat från Elwing & Co, Ett litet kök, Stockholm Food, Matsällskapet, Kalaset eller Eat with Jonna.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *