Svenskarna frossar som aldrig förr kring julbordet! Därför är det viktigt att tänka på vilken mat som serveras för att få ett mer hållbart julbord. De senaste åren har det blivit allt trendigare att tänka hållbart när man planerar inför julen. Enligt en rapport från Svensk Handel tycker nästan varannan person att miljöaspekten är viktig när julmaten ska inhandlas. Nedan kan du läsa våra fem tips om vad du kan tänka på när julmaten ska inhandlas.

 

Öka de gröna rätterna!

En av de bästa sakerna du kan göra för ett hållbart julbord är att öka de gröna rätterna. Även om julen ofta förknippas med julskinka, prinskorvar och köttbullar finns det redan en stor mängd av gröna läckerheter! Du kan därför satsa på träffsäkra klassiker som brunkål, rödkål och brysselkål i nya varianter. Varför inte testa att göra knappriga brysselkålschips eller ugnsrostad rödkål med äpple och valnötter?

 

Byt ut köttet!

Du kan få mer variation på julbordet genom att byta ut vissa av kötträtterna mot vegetariska alternativ. Idag finns det många gröna varianter av de flesta populära rätterna på julbordet. Du kan med lätthet byta ut prinskorvarna mot sojavarianter och griljera veganska revbenspjäll på Oumph. Vill du ha mer tips har vi skrivit om några vegetariska höjdare för julbordet 2019.

 

Hållbar fisk!

Ska du ha fisk på julbordet är det viktigt att hålla koll på vilken fisk som är okej att köpa. Genom att titta på vilken märkning den fisk och skaldjur som du köper kan du hjälpa till att bidra till ett mer hållbart fiske. Leta därför efter MSC-, ASC- och KRAV-märkena på det du vill köpa. Vill du veta mer kan du kolla in WWF:s fiskguide.

 

Håll koll på chokladen!

Något du kanske inte har koll på är att chokladen kan vara en stor bov för det hållbara julbordet. Därför är det viktigt när du köper choklad att även där hålla koll på vilken märkning den har. Fairtrade och Rainforest Alliance är två viktiga märken att hålla utkik efter. Fairtrade arbetar för att ge bättre avtal till mindre kakaobönder vilket minskar fattigdom och barnarbete. Rainforest Alliance i sin tur motarbetar skövlingen av regnskog genom att arbeta med certifierad odlingsmark.

 

Använd resterna!

Om du mot all förmodan har en hel del mat kvar efter julens festligheter, släng inte resterna! Använd dem istället för att göra nya läckerheter. Vi rekommenderar att göra krutonger och ströbröd av torkat bröd, Pasta Alfredo av den ugnsbakade laxen och en fräsch vegetarisk pizza av de överblivna grönsakerna.

 

Du kan läsa mer om hur några av våra leverantörer arbetar med hållbar utveckling här.

 

Vi på Caterbee har ett stort utbud av vegetariska, veganska och klassiska julbord från bland andra Stockholm FoodMatsällskapet, Elwing & Co., Kasai, Ett litet kök och många fler!

 

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *