Semla, fastlagsbulle, semmelwraps eller hetvägg, ja kärt bakverk har många namn. Semlan har lång tradition i Sverige och vi har ätit den ända sedan medeltiden. Då åts den på fettisdagen för att klara av den långa fastan som höll på ända fram till påsk. Semlan har ändrat utseende genom åren och har fått en rad varianter som förändrat detta klassiska bakverk. Variationerna är många och vi har kikat på vilka semlor som funnits genom tiderna.

Hetväggen, semla med varm mjölk lade grunden för semlan
Hetväggen var en varm bulle kryddad med kummin, som serverades i mjölk som åts flitigt runt om i Europa. Hetväggen är föregångaren till den som vi idag kallar för semla. På 1700-talet var det den svenske kungen Adolf Fredrik som sägs ha dött efter att ätit 14 stycken hetväggar.

Semla med mandelmassa får sitt ursprung
Det dröjde dock ända till 1930-talet då den klassiska semlan med grädde och mandelmassa gjorde intåg i våra liv. Det var också under 1900-talet som vi även började att äta fastlagsbullen i handen som vi gör idag. Det klassiska receptet för semlan togs också fram och bullen består av vetemjöl, ägg, smör, jäst socker och kardemumma.   

Semmelwraps, chokladsemla eller nachosemla
Idag finns det en hel uppsjö av varianter av semlan då fler gärna vill blanda in andra bakverk i den klassiska gräddbullen. Vad sägs om saffranssemla, lingonsemla, chokladsemla eller winersemla. För några år sedan var det trendigt att mixa tunnbröd och semla och på detta sätt uppstod semmelwrapen. 2018 års semmelvariant inspirerades från svenskarnas kärlek till tacos och där föddes idén om nachosemlan. Vetedegschips som doppas i mandelmassa och grädde. Kan det bli mer fredagskänsla än såhär?

Spana in vårt utbud på fika och semla här


Källa: www.arla.se, www.mittkok.se, www.aftonbladet.se 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *