Ett maffigt julbord i all ära, men har du tänkt på att du kan byta till en trendigare jultallrik istället? Det finns flera fördelar med att strunta i buffén eftersom det oftast finns mat i överflöd  på det traditionella julbordet. Med en jultallrik har man större kontroll på innehållet och det blir mindre matsvinn. Något som är bra för både din plånbok och miljön.

Vi slänger för mycket mat!

Enligt livsmedelsverket slängs det ungefär 19 kilo ätbar mat per person varje år, och 26 kilo av både mat och dryck hälls direkt ut i slasken. Under en människas livstid blir det en hel del mat. Kring juletider blir det extra ansträngt eftersom mat på bufféer har en tendens att lämna efter sig mycket rester. Somliga äter skinka, lax och köttbullar i flera dagar efteråt, men det är det inte alla som gör. Även om man äter julmat under hela julveckan finns det ändå en risk att maten hinner bli dålig.

Anledningen till att miljön tar stryk av att mat blir slängd är för att produktionen belastar den så pass mycket. All slängd mat per år motsvarar ungefär lika mycket som växthusgaser från 360 000 bilars årliga drift. Det finns många olika strategier man kan göra för att minska matsvinnet och ha en mindre negativ påverkan på miljön.

Laga en jultallrik!

Det du kan göra under jul är att byta ut det massiva julbordet mot en mindre jultallrik istället. Då är det lättare för dig att planera inköpen och risken för att massor av bra mat går förlorad minimeras. Lax, köttbullar, skinka och prinskorv i all ära, men planera noga utefter hur många ni är i hushållet och hur mycket varje person ska få. Ta bort rätter som inte är lika populära och riskerar att bli stående. Det finns ingen anledning till att ha något på tallriken som ändå inte kommer att gå åt bara för att det är ett måste till jul.

Vill du vara extra miljömedveten kan du även byta ut en del av kötträtterna till vegetariska alternativ. Det finns massor du kan upptäcka genom att gotta ner dig i dem vegetariska köken. Kanske hittar du en ny favoriträtt?

Du kan läsa mer om hållbara julbord och andra jultips på vår blogg.

På Caterbee har vi massor av olika alternativ för julmat!

Kategorier: Inspiration

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *