Ett till år har börjat lida mot sitt slut och i vanlig ordning är det läge att blicka framåt. Det är få saker som är lika spännande som mat och vad passar inte bättre än att börja det nya året (och decenniet!) med att titta på mattrender för 2020. Varje år gör Food & Friends en trendspaning över den mat och dryck som kommer att bli trendig under det kommande året.

Det borde inte komma som någon överrasking att det är klimatet som står högt uppe på agendan även när det kommer till mat. Ska vi klara de globala klimatmålen krävs det att vi börjar ta hand om våra resurser på smartare sätt. Maten vi äter spelar en otroligt stor roll då jordbruket bidrar till stora mängder utsläpp av växthusgaser. Hållbar konsumering handlar inte bara om att arbeta för klimatet utan även att människor inom hela produktionskedjan arbetar med bra villkor.  Som konsument sitter man på en hel del makt när man väljer vad och varifrån man köper.

Närproducerat ser ut att slå i taket

Efter att intresset för ekologiska varor minskade något under 2018 ser denna trend ut att vara tillbaka. Då ska maten helst vara närproducerad, en trend som fortsätter från 2019. Något som kan se i Food & Friends matrapport för året. Det finns flera anledningar till att närproducerad mat är spännande, speciellt här i Sverige. På flera olika håll börjar man numera testa att odla nya grödor som vanligtvis inte har funnits i vårat avlånga land. Durumvete testas att odlas på Gotland och i framtiden kanske vi till och med kan få se sötpotatis, wasabi och quinoa med en svensk märkning.

Vi fortsätter byta ut köttet

Intresset för vegetarisk mat är något som fortsätter att öka, även in på 2020. En av de hetaste trenderna är definitivt att prova fler grönsaker. Speciellt när  köttkonsumtionen börjar minska behövs det andra komponenter att fylla tallriken med. Du kan prova Celtuce en mild och nötig växt som med fördel kan användas i olika sallader, grillas eller friteras. Alternativt titta på delikatesser från havet och smaka på Dulse som är en otroligt proteinrik röd alg. Dulse blir riktigt god om den ugnsbakas med lite ost eller strösslas på en god sallad som torkade flakes.

Söker man istället efter andra basingredienser är svamp det nya heta. Svamp används som basingrediens i många asiatisk kök. När dessutom resten av världen börjar att äta mer grönt kommer svamp bli en riktig snackis.

Det asiatiska köket gör comeback!

Få matkulturer är lika varierade som det asiatiska som täcker ett sådant enormt område med många spännande smaker. Nog för att svensken gillar sin kinabuffé med friterade räkor så är det asiatiska köket så mycket mer. Speciellt om man tittar på de södra och östra delarna av asien med sina fräscha smaker. Några spännande rätter att prova är Japansk curry, den kinesiska pannkakan Bing som är både krispig och mjuk och vill man vara extra vågad kan man prova på det taiwanesiska cheese tea – det vill säga ost i te.

Det är bara några av de mattrender för 2020 som ser ut att toppa matsfären när vi går in i det nya decenniet. Vi på Caterbee värnar om en mer hållbar miljö och flera av våra partners gör detsamma.

Beställ trendig mat från Caterbee!

Håll koll på Caterbee om du vill se mer av mattrender 2020. Vi har vi flera partners som levererar veganskt, vegetarisk och asiatisk catering. Många av de erbjuder även helt plastfria alternativ. Beställ asiatisk catering från Kasai, hållbar catering från Elwing & Co., vegansk catering från Växthuset och många fler hos oss på Caterbee.

Vill du läsa mer om hållbar mat kan du läsa om Elwing & Co.s maträddare och miljövänliga tallrikar med socialt ansvar.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *