För de flesta svenskar är Spanien kanske mest förknippat med solsemestrar till Mallorca eller Solkusten, men den iberiska halvön har mer att erbjuda än så. Förutom sina många soldagar, goda viner och bra fotboll har Spanien även gjort sig känd för sin matkultur. Den spanska maten präglas av bra råvaror från det lokala området, vilket innebär vissa regionala skillnader. Men överlag grundar sig det spanska köket i ingredienser som grönsaker, fisk, kött, skaldjur, olivolja och vitlök. Råvaror som dessa och kärleken till matlagning har gjort medelhavsdieten känd som en av de hälsosammaste i världen.

Regionala skillnader

Spanien är uppdelat i olika regioner, och varje region har sina egna typiska rätter. I norra Spanien står jordbruket sig starkt, medan södra Spanien färgas av färska grönsaker och fisk. Tapas och pintxos är exempel på smårätter med ursprung från olika delar av landet. Pintxos serveras ofta i norra Spanien medan tapas härstammar från den södra delen och rätternas respektive innehåll varieras efter det lokala köket, men baseras på traditionella råvaror.

Vad är skillnaden mellan tapas och pintxos?

Tapas är inte en maträtt, utan snarare ett sätt att äta. Det är smårätter som traditionellt serveras i samband med dryck. Namnet har sitt urspung i spanskans tapar som betyder att täcka eller lägga lock på något. Det sägs att tapas kom till som ett sätt att hålla smuts borta från dryckesglas. Genom att täcka glaset med en liten tallrik med en munsbit på höll man flugorna borta från ölen.

Vad är typiska tapas?

Vanligen beställer man in ett flertal smårätter och delar med sitt sällskap. Nästan allt kan serveras som tapas. Populära tapas i Spanien inkluderar tortilla de patatas (potatisomelett), lufttorkad skinka, chorizo, ost, pimientos de padrón, oliver och gazpacho. Även större rätter som paella kan fås som en tapa.

Vad är pintxos?

Pintxos är en släkting till tapas och har sitt ursprung i norra Spanien. En pintxo består vanligen av en brödbit med något slags matigt pålägg, och dessa hålls ihop med en tandpetare. Vanliga pintxos-pålägg kan vara potatisomelett, skinka, charkuterier, ägg och fisk.

Tapas och pintxos passar perfekt på mingel eller när man vill bjuda på flera olika rätter. De kan ätas till lunch, middag och även som mellanmål mellan måltider.

Vill du beställa catering till din arbetsplats? Hitta svenskinspirerade tapas hos Ingelsta kalkon och spanska tapas och pintxos hos Boqueria.

 

Kategorier: Inspiration

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *