Är du trött på julskinka, sill och prinskorvar till jul? Vill du få lite inspiration från udda julbord som kommer från andra delar av världen? Kanske är det just du som gör succé på julafton med nya rätter som valspäck eller den Botswanska rätten Seswaa? Fortsätt läsa för att få veta mer!

 

Grönland

Hela världens nordligaste grannar firar jul precis som vi, men har några mindre kända rätter för svenska smaklökar. En av de mest populära delikatesserna på det grönländska julbordet är Mattak, en rätt gjord på valskinn med en sträng av valspäck inuti.  En annan rätt som definitivt bör testas är Kiviak. Denna måltid är gjord på den arktiska fågeln Alkor som stoppas in i ett sälskinn för att sedan grävas ner i marken. Där får den fermenteras i flera månader innan den blir färdig. Något för dig att ställa bredvid lutfisken!

 

Polen

Är du sugen på ett grönare julbord ska du genast titta åt Polens håll. Enligt polsk tradition får man inte äta kött på julafton. Istället består de tolv rätterna som finns på julbordet av olika gröna alternativ och fisk. Låter inte den mustiga rödbetssoppan Barszcz som en riktig höjdare? Eller kanske är du mer sugen på piroger fyllda med surkål, skogssvamp och keso?

 

Botswana

Vill du ha mer inspiration från söder om ekvatorn kanske det Botswanska julbordet är något för dig? På jul äter de sin nationalrätt Seswaa, en köttstuvning gjord på strimlad nöt eller get. Denna delikatess serveras tillsammans med majsgröt. Andra rätter på detta udda julbord är mopanelarver, helgrillad get och olika frukter till dessert som vattenmelon och mango.

 

Japan

Ett av de mest udda julborden i denna lista är utan tvekan det japanska. I Japan är inte julen en gammal tradition eftersom det är en så liten andel kristna som bor i landet. Julfirandet populariserades efter andra världskriget på grund av Hollywood. Därför lånar japanerna mycket av sina jultraditioner från just USA. I USA äter man dessutom kalkon, något som är svårt att få tag på i Japan där man istället äter kyckling. När Kentucky Fried Chicken fick reda på detta lanserade man en stor reklamkampanj som drog massvis med folk till deras restauranger. Därför har det blivit tradition i Japan att köa till KFC på julafton!

 

Vi på Caterbee har ett brett utbud av julbord i vårat sortiment! Välj mellan vegetariska, veganska och klassiska julbord.

Letar du efter mer inspiration? Läs då våra tips om hållbara julbord.

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *