Det bli mer och mer trendigt att äta plantbaserad mat och fler och fler veganska restauranger, cafeér och recept dyker upp omkring oss. Det är inte bara bra att välja plantbaserad kost för människan och djuren det är också ett sätt att hållbart rädda planeten.

Vegansk catering

Varför är vegansk mat bra för miljön?
Att äta vegansk mat är att uteslutande äta mat från växtriket. Att äta helt plantbaserad kost innebär att kött, fisk, kyckling, ägg, ost och mjölkprodukter väljs bort. Forskning visar att mat som kommer från växtriket bidrar till lägre växthusgaser om man jämför med mat från animalier d.v.s från kött eller fisk. Köttet en av de värsta klimatbovarna vi har i samhället.
Vi svenskar släpper ut ungefär 2 ton växthusgaser via mat varje år. Om vi istället skulle börja äta mer vegansk skulle denna siffran nästan minska med ett halvt ton. Att välja att äta veganskt är också bra för djuren då många djurliv räddas varje år om vi istället väljer bort kött från tallriken. Dessutom går det åt stora resurser för både vatten och sädesslag för att föda upp och hålla alla djur inom köttindustrin.

Andra hälsofördelar med att äta veganskt istället för kött är att risken för cancer minskar. Där rekommendationer är att äta 300g per vecka.

Hur äter jag mer plantbaserad mat?

Att äta plantbaserad kost är lättare än vad du tror
Många finner dock att det är svårt att äta mer veganskt då flera personer har en bild av att äta vegansk kost bara är en tallrik med sallad. I många fall behöver det inte vara så. Fler och fler veganska kockar, restauranger och caféer dyker upp i samhället för att visa på sin senaste kokkonst inom växtriket. Börja gärna med att bara byta ut köttbiten mot en grönsak eller någon bönblandning. En bra idé är att börja med en dag i veckan då du bara äter helt växtbaserad mat. En bra start på veckan är att göra måndagen varje vecka till grön månad då du bara äter uteslutande plantbaserad mat. Detta är ett enkelt sätt för dig att bidra till hållbar utveckling.  

Hos oss på Caterbee kan vi hjälpa dig att lättare välja vegansk mat och fika. Du hittar goda och inspirerande luncher från växtriket här som är bra för både människa och miljö.
 Vegansk catering Vegetarisk catering


1 kommentar

Vegetariskt Julbord 2019 den nya trenden? - Catering · 13 augusti, 2019 kl. 16:18

[…] något du kommer vilja äta året om. Våra andra ståndpunkter kan du läsa mer om i texter som Vegansk catering bidrar till hållbar utveckling. Eller hur socialt ansvar kan tas genom miljövänligt tillverkade engångsartiklar i artikeln […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *