Är vegetariskt julbord den nya trenden 2019?

I maj deklarerade telefoniföretaget Telavox att de till julen 2019 tänker byta till ett vegetariskt julbord.

Traditioner kan tyckas vara tradition men på det traditionella julbordet är det väldigt få rätter som kan klassas som vegetariska och ännu färre är veganska. Med den växande medvetenheten inom miljö, hållbarhet men också djurrätt gör det att allt fler valt att hoppa över konsumtionen av sill, köttbullar och gravad lax. Behovet och efterfrågan av ett vegetariskt julbord ökar därmed också markant.
Caterbee levererar catering till företag i Stockholm och har såklart anpassat sig till det nya landskapet. Därför har vi tillsammans med några av våra leverantörer tagit fram flera vegetariska alternativ på julbordet. Och även i vissa fall skapat helt vegetariska julbord.

Tips på vad som kan göras vegetariskt på julbordet:

– Vegetariska köttbullar. Ingen jul utan köttbullar. Sojafärs, cornfärs, vegofärs eller beyond meat är alternativ som idag vuxit fram till att vara fullgod supplement då produkterna utvecklats väl över tid.
– För julskinkan har vi tre olika substitut som tips. Vi är nog många som ätit julskinkan sedan barnsben men nya tider och nya traditioner kanske? Här är de i alla fall: Senapsgriljerad kålrotspaté är riktigt gott eller en härligt Marinerad tofu. Den stora favoriten är dock Grilljerad rotselleri som bör vara en garanterad 100 poängare.
– Vegetarisk senapssill, din egen senapssill och byt ut sillen mot aubergine, för den som inte gillar sill kan även detta vara ett sätt att inkluderas i förrätten.
– Gravad squash, hoppa över den gravade laxen och ersätt den med hemlagad gravad squash. Konsistensen är slående lik den vanliga sillen och de för de som inte gillar sill men ändå vill vara med på förrätten kommer denna vara jackpot!
– Veganska revbenspjäll gjorda på tofu med farligt god glace är något du kommer vilja äta året om.
Våra andra ståndpunkter kan du läsa mer om i texter som Vegansk catering bidrar till hållbar utveckling. Eller hur socialt ansvar kan tas genom miljövänligt tillverkade engångsartiklar i artikeln Miljövänliga tallrikar med socialt ansvar.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *