Afterwork, eller AW som det ofta kallas, är ett populärt uttryck hos svenskarna. Att umgås med sina kollegor utanför fikarummet och långdragna presentationer är ett bra sätt att skapa en känsla av samhörighet och stärka teamet. På AW:n har man dessutom chans att knyta an till intressanta kollegor på ett personligt plan och gå utanför den säkra zonen med samtalsämnen som semester/jobb/barn/bostad. Studier har dessutom visat att afterwork är bra för hälsan.

Vad gör man på en AW?

Det vanligaste är sättet att umgås på en AW är att gå ut och ta en drink. Det kan fungera för vissa företag och team. För att undvika att fokus hamnar på alkoholen kan man undvika pubar eller variera sina aktiviteter. Det kan minska antalet pinsamheter som kan uppstå med kollegor och chefer som dricker för mycket. I stället kan man exempelvis gå på någon utställning eller något museum, ta del av en inspirerande föreläsning eller fördjupa sig i idrottsaktivitet som boule eller bowling. Man kan även samla kollegorna på kontoret kring lite tilltugg, såsom spanska tapas, smörrebröd eller annan god finger food, och ha spelkväll, sjunga karaoke eller varför inte samlas kring en tv-spelsturnering.

Hur får man med sina kollegor på afterwork?

För att engagera alla medarbetare i afterwork-aktiviteter kan man exempelvis låta olika team på arbetsplatsen turas om att arrangera dem. Om man själv är med och arrangerar brukar engagemanget blir större. Man kan även försöka hitta olika tider att utföra aktiviteterna på. Det är ofta svårare för småbarnsföräldrar och pendlare att hinna med en AW på fredagskvällen. Därför skulle en morgon- eller lunch aktivitet kunna fungera bättre.

Glöm inte att visa uppskattning

Tycker du att AW:n var särskilt trevlig – ge arrangören en komplimang! Det finns ofta ett kärnteam som styr upp dessa aktiviteter, och det är inte alltid de får uppmärksamhet för det jobb de lägger ner. Får man inte cred för sitt jobb är risken att man tröttnar på att arrangera fler aktiviteter.

Ett allmänt tips är att hålla koll på alkoholintaget. Att göra bort sig bland sina kollegor är inte särskilt trevligt. Skippa ångesten och drick ansvarsfullt.

Behöver du inspiration till maten för nästa AW? Vi ordnar din catering i Stockholm. Vårt cateringkök Niklas & Friends erbjuder bl.a. plocktallrikar av olika slag, trevliga sällskapsmenyer och varierande plockmat. Läs mer om vårt utbud av plockmat här.

Kategorier: Inspiration

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *