Lakto-ovo-vegetarian, vegan eller vegetarian? Vad är egentligen skillnaden? Att ha kostpreferenser är idag ganska vanligt. Det kan dels handla om olika dieter, såsom LCHF och paleo, men också att man väljer bort kött som en del av kosten. 8 procent av svenskarna identifierar sig idag som vegetarian eller vegan, och så många som var femte svensk har minskat sin köttkonsumtion de senaste åren. 41 procent av svenskarna äter vegetariskt minst en gång i veckan. Det kan vara en bra anledning att bryta invanda mönster och beställa vegetarisk catering till jobblunchen nästa gång. Att välja vegetarisk catering är dessutom ett bra miljöval.

Vad är skillnaden mellan vegetarian och vegan?

Inom vegetarianismen finns flera sub-genrer. De förklarar vad man väljer och inte väljer att stoppa i sin kropp. Det som är generellt för vegetarianer är att de inte äter kött, fisk eller fågel. Med termen vegetarian menar man ofta lakto-ovo-vegatarian. Det betyder att man äter en växtbaserad kost, inklusive mjölk (lacto) och ägg (ovo). En lakto-vegetarian äter växtbaserat, inklusive mjölkprodukter. En ovo-vegetarian å andra sidan väljer bort mjölkprodukter, men inkluderar ägg. En vegan väljer att enbart äta växtbaserad kost och hänger sig dessutom åt en livsstil helt utan animaliska produkter. Det kan i praktiken innebära att välja bort att bära läder, köpa borstar av syntetiska material och undvika skönhetsprodukter som innehåller animaliska produkter eller har testats på djur.

Oavsett om man väljer att kalla sig vegetarian/vegan eller bara vill dra ner på sin köttkonsumtion finns det flera passande alternativ att välja till din catering på Caterbee. Har du en eller flera vegetarianer i sällskapet? Då kan det vara en bra idé att t.ex. satsa på en vegetarisk buffé, men såklart finns det även andra vegetariska alternativ såsom varma rätter, sallader och frukostpaket. Såklart har vi även vegetarisk julmat.

 

 

 

Kategorier: Inspiration

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *